ФОРУМ

Форум > VIP Brother 3 > Самосъзнанието

НОВ ОТГОВОР
Теми Автор Дата
Самосъзнанието
Angela 2009-05-30 18:12
"Как се оформя самосъзнанието, човек да прави всичко както трябва ?"
Има два пътя към самосъзнанието - единият е възпитанието, а другият е диктатурата (споко - не се стряскай от тази дума). Стара българска поговорка казва:"Дървото се вие докато е младо". Ако човек е възпитаван да уважава другите хора, да цени труда им, да цени собствения си труд, да мисли когато прави Нещо - дали забива пирон, дали засажда дърво или твори книга,той се оформя като личност. Мой приятел бил в Германия и веднъж хвърлил някаква хартия на улицата. След него вървяла жена с малко дете 3-4 год. И чул детето да казва:"Мамо виж една свиня хвърли боклук". "Направо умрях от срам, върнах се ,наведох се и взех хартийката и я сложих в джоба" - разказва ми той.
."Това малко дете ме накара да се срамувам от мене си. "За мен това е възпитанието - родителите да предадат своята ценностна система на децата си. И в крайна сметка това се превръща в норма на обществото.
За съжаление в България тази система "случайно" беше разрушена. Просто в борбата за свобода, българинът мина границата на поговорката "Можеш да бъдеш щур колкото си искаш, но недей да пречиш на другите". Един фр. философ беше казал:"Диктатурата поражда свобода, свободата поражда анархия, а анархията поражда диктатура". И след 10 .11всеки започна да доказва колко голям демократ е, чрез унищожаване на "табу"-тата. Особено медиите - най-вече вестниците. В кой вестник няма снимка на гола жена?
И НАРУШЕНИЕТО НА НОРМИТЕ СТАНА НОРМА.("и свестните у нас имат за луди")
У децата на демокрацията има само една норма:"на мен ми харесва да правя това (да руша), какво от това че на другите не им харесва?"
Другият начин е диктатура. Т.е обществото налага своите правила силово.
Един руски философ беше задал въпроса:"Каква е разликата в начина на мислене "на запад" и "на изток"? На запад една нова идея се ражда в главата на един човек, той я разпространява "хоризонтално" (т.е. сред хората от неговото ниво). Постепенно идеята овладява все повече хора и постепенно се издига към по-високо ниво, докато стане "управляваща идея". На изток идва един мъдър управник, който открива" добра " идея и решава да я наложи в живота и понеже другите около него не могат да я оценят и приемат, започва налагането й със сила, при което идеята се деформира дотолкова, че докато стигне до долу - става неузнаваема и много често опорочена дотолкова, че става своята противоположност. Това е за мен диктатурата.
В България има само един изход - Крумовите закони. По какво се отличаваме днес от Аварската държава? Необходими са строги закони и СТРИКТНОТО ИМ СПАЗВАНЕ от всички. (Законът е за кон, а не за лъв).
!!!
Angela 2009-05-30 19:21
Съдбата ме е дарила с шанса да се срещам всеки ден с много добри хора, но един човек с власт стига, за да разруши граденото от стотици. И то как го руши! Омръзна ми да се чувствам виновна, че гласувам съзнателно, като гражданин на РБългария - виновна пред деца, родители и близки, пред съграждани. Искам децата ми да живеят в по-добър свят и аз да допринеса с нещо за това, но около себе си виждам само упадък на морални и културни ценности. Това просто ме убива. Защото вярвам в доброто у хората, в заложбите на българина и неговото просто или, ако щете - прагматично отношение към живота и смъртта. И като една проста българка, която знае, че нормите се създават, за да съществува обществото що-годе нормално, ви призовавам: НЕКА ВСИЧКИ СПАЗВАМЕ ПРАВИЛАТА, ЩЕ ЖИВЕЕМ ПО-ДОБРЕ! НЕКА СЕ УВАЖАВАМЕ И ЦЕНИМ ЕДНИ ДРУГИ!
Да създадем добро бъдеще за децата си!
 
 

Гледай на живо! 24 часа / 7 дни